Shiatsu

Shiatsu betekent letterlijk vertaald “vinger druk”. Het is een energetische massage geïnspireerd op de eeuwenoude Traditionele Chinese Geneeskunde die verder werd verfijnd in Japan.

In het Oosten weet men al lang dat alles, en dus ook de mens, uit energie bestaat.  Om je goed en energiek te voelen moet de energie in je lichaam vrij en onbelemmerd kunnen stromen.  We spreken van de levensenergie of Ki in het Japans. 
Tijdens een shiatsu behandeling spreek ik deze levensenergie aan door het behandelen, stretchen en roteren van energiebanen (meridianen).  Het gaat er vooral over om een zekere stroming in de energiebanen te stimuleren. 
Wanneer energie stagneert of te weinig stroomt, worden we immers ziek.  Ziekte is in feite een waarschuwingsmechanisme van ons lichaam om ons duidelijk te maken dat er iets niet goed stroomt.
Door ons lichaam te behandelen via drukpunten, strekkingen en rotaties worden stagnaties en blokkages weggewerkt waardoor onze levensenergie weer kan stromen en ons lichaam opnieuw in balans komt. 

Het effectieve behandelen tijdens de shiatsu massage gebeurt met palmdruk en duimdruk, eventueel kan er ook gebruik gemaakt worden van de elleboog of knie in specifieke situaties.  Ik gebruik mijn lichaamsgewicht om druk uit te oefenen op het lichaam van de cliënt.  Dit kan zowel op een zachte als op een stevige manier gebeuren, afhankelijk van wat je als cliënt nodig hebt.
Tijdens de behandelingen maak ik ook vaak gebruik van seiki technieken.  

Seiki is de zachtere vorm van shiatsu waarbij ik via respectvolle, lichte aanrakingen communiceer met jouw lichaam.  Het doel is om meer ontspanning en balans te brengen in het lichaam waardoor het natuurlijke genezingsproces op gang komt.  Verdrongen emoties, ervaringen en gedachten kunnen hierdoor aan de oppervlakte komen en ruimte krijgen om te transformeren en zelfs op te lossen. 
Door de ontlading van deze emoties, ervaringen en gedachten kunnen er spontane bewegingen plaatsvinden, voorbeelden hiervan zijn: lichte bewegingen van handen en voeten, veranderingen in ademhaling, maag en darmen die beginnen ‘rommelen’, de slappe lach krijgen, een traantje dat over je wangen rolt, … . 

De Oosterse geneeskunde is een holistische geneeskunde.  Dat betekent dat de mens als één geheel beschouwd wordt, men maakt geen opdeling tussen het fysieke, emotionele en mentale.  Deze drie spelen immers op elkaar in en worden dus als onafscheidelijk bekeken.  Zo kan bijvoorbeeld een hardnekkige emotie op termijn leiden tot fysieke klachten en/of slaapproblemen.
Bij een eerste behandeling vraag ik daarom ook naar jouw fysieke, emotionele en mentale status.  Op die manier krijg ik een zicht op het totale plaatje, jouw specifieke klachten en de manier waarop je in het leven staat.

Meer informatie over Shiatsu:

Afbeeldingen

Shiatsu
Shiatsu
Shiatsu
Shiatsu
Shiatsu
Shiatsu
Shiatsu

Blijf je graag op de hoogte van het laatste nieuws van Praktijk Izumi?

Of lees je graag wat meer over interessante onderwerpen? Schrijf je dan zeker in voor onze nieuwsbrief.